5 клас Трудове навчання

 Завдання для дистанційного навчання 
























2021-2022 НАВЧАЛЬНИЙ РІК

Вітаю вас,шановні п’ятикласники! Наступні тижні ми з вами працюємо в дистанційному режимі. Прошу вас вчасно опрацьовувати навчальний матеріал, виконувати завдання та надсилати їх мені на пошту.

Завдання для 5-А класу  





















            
















Урок №33 за 25.05.22

ТЕМА. Віртуальна подорож. Виставки декоративно-ужиткового мистецтва

Шановні учні! Підходить до кінця навчальний рік.

І, сьогодні, я пропоную вам здійснити віртуальну подорож різними музеями України, щоб побачити різноманіття українських виробів декоративно-ужиткового мистецтва, які виготовлялися протягом багатьох століть,щоб ближче ознайомитись з історією,культурою та традиціями нашої країни.

Прошу передивитися відеоролики

 



 



Вишиванка - це не просто одяг, а частина душі. Історія національного вбрання українців сягає глибокої давнини. Наші працьовиті пращури завжди вміли створити справжню красу з полотна і ниток. Тому пропонуємо Вам дізнатися історію виникнення цієї унікальної сорочки за посиланням

https://www.youtube.com/watch?v=JepbLWxdt-I

Бажаю вам мирного, спокійного, гарного відпочинку! 

До зустрічі у новому навчальному році!

Бережіть себе!

Урок №32 за 18.05.22

            ТЕМА.  Вишиванка – символ України

               Це одне з найбільш самобутніх свят, присвячених розквіту української культури. Щорічно у третій четвер травня українці мають не лише привід показати красу але й можливість на повні легені сказати: «Я українець/українка – це моя історія та культура, і я нею пишаюсь».     

            Історія української вишиванки налічує близько тисячі років. Вишиванка протягом багатьох століть використовувалася українцями в повсякденному гардеробі, але водночас сприймалася як оберіг – символ здоров'я та краси.

                Вважалося, що орнамент вишиванки захищає від недобрих поглядів, невдач та хвороб. Новонародженим дітям першу вишиванку шили матері або бабусі, читаючи молитви за здоров'я малюка. Дівчата шили вишиванки і до свого весілля – в якості приданого.


            ЗАВДАННЯ

            1.Передивитися відеоролики.





            2. Виготовити вишиванку технікою орігамі за однією із інструкцій,які запропоновані у відеороликах (на власний вибір)

Що знадобиться для роботи:

Нитки.

Ножиці.

Аркуш білого/кольорового  паперу А4.

Заготовки-узори (намалювати власноруч).

Клей.

Як зробити паперову вишиванку:

            – Детальну інструкцію, як скласти з аркушу паперу сорочку та прикрасити її вишивкою, можна переглянути на відео.

 - За бажанням можна зробити китиці :

На цупкому папері невеликого розміру намотати нитки. Протягнути кінець, зав’язати й відрізати, як показано на відео. Таким чином можна швидко зробити 2 китиці для вишиванки.

            3.Розробити композицію для вишиванки.

            4. Прикрасити вишиванку обраною композицією.

            

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

            Усно розгадати ребуси за посиланням

      https://learningapps.org/watch?v=p94effzgn22

            Фото з виготовленою власноруч вишиванкою надіслати до 20.05.22 на електронну адресу 

            БАЖАЮ УСПІХІВ!


Урок №31 за 11.05.22

ТЕМА. Підсумковий урок. Узагальнення отриманих знань за рік

ЗАВДАННЯ

1.Повторити записи в зошиті

2.Повторити  зміст матеріалу §1-7 стор.6-35 ел.підручника за посиланням

http://pidruchnykpro.org.ua/theme/contentview/pdrychniki/tehnolog-56-klasi/11758-chastina-1/20334-navchalniyi-posbnik-chastina-1

3.Передивитися презентацію

            4. Пройти онлайн-тестування  до 18.05 до 20.00 год. за посиланням 

https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=6443995

            БАЖАЮ УСПІХІВ!

Урок №30 за 04.05.22

ТЕМА. Елементи грамоти споживача

Очікувані результати:

-          Ти дізнаєшся про торговельні мережі,супермаркети;

-          Про термін придатності харчових продуктів;

-          Про те, які небезпечні речовини можуть бути в харчових продуктах.

ЗАВДАННЯ

1.Передивитися презентацію

2.Опрацювати матеріал §26 стор.144-149 електронного  підручника «Трудове навчання 5 клас» автор Ходзицька за посиланням

             https://pidruchnyk.com.ua/153-trudove-navchannya-dlya-dvchat-hodzicka-pavich-gorobec-beznosyuk-5-klas.html

3.Записати в зошит поняття, які подані в §26 під знаком «!»

4.Виконати усно завдання:

 - Проаналізуй інформацію на ярликах на вашому одязі. Визначте,із яких матеріалів виготовлено одяг.

 - Розглянь упаковки продуктів,придбаних у торговельних мережах. Проаналізуй термін їх придатності та наявність харчових добавок.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Пройти онлайн-тест  до 20.05.22  до 20.00 год. за посиланням

https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=8025544

БАЖАЮ УСПІХІВ!

Урок № 29 за 27.04.22 (продовження уроку №27)

ТЕМА.Обрядові страви української кухні

                        Очікувані результати:

                         - ознайомишся з різноманітними стравами української кухні через розгадування різних завдань квесту

                        ЗАВДАННЯ

            1.Передивитися відеоролик, у якому подані завдання для розгадування назв різних обрядових страв у вигляді квесту.

2. Відповісти на завдання квесту. Відповіді записати в зошит

            ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

            Фото із відповідями на завдання квесту «Обрядові українські страви» надіслати до 04.05.22 на електронну адресу  

                        БАЖАЮ УСПІХІВ!


Урок №28 за 20.04.22 р.

Тема. Виготовлення підставки для пасхального яйця технікою орігамі

На цьому уроці ти навчишся:

-     Виготовляти підставку за допомогою складання паперу

ЗАВДАННЯ


Така гарна підставка створюється у техніці оріґамі, а отже для роботи знадобиться лише кольоровий або білий папір. Скласти її можна всього за кілька хвилин, але для цього знадобляться терпіння та зосередженість!

1. Передивитися відеоролик

2.Зробити  підставку «Пасхальний кролик» для писанки.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Оформити та прикрасити виріб за власним бажанням

Фото з виконаним завданням №2 та дом.завданням надіслати до 27.04.22 на електронну адресу  

БАЖАЮ УСПІХІВ!

Урок №27 за 13.04.22

ТЕМА Етикет за столом. Традиції споживання їжі різних народів

Після цього уроку ви дізнаєтеся про:

              - етикет;

             - основні правила поведінки за столом;

             - культуру споживання їжі різних народів;

             - особливості української національної кухні

            ЗАВДАННЯ

            1.Опрацювати матеріал §24,25 стор.135-144 електронного  підручника «Трудове навчання 5 клас» автор Ходзицька за посиланням

             https://pidruchnyk.com.ua/153-trudove-navchannya-dlya-dvchat-hodzicka-pavich-gorobec-beznosyuk-5-klas.html

                                2. Передивитися відеоролик

      3. Дати відповіді усно на запитання №1,3,4 на стор.138,№4 на стор.144 підручника(зверху сторінки)

    4. Прочитайте оповідання на стор.138-139.Обміркуйте, яких помилок припустилася дівчинка.(Усно)

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

      Пройти тест  до 20.04 до 20.00 год. за посиланням

https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=2047063

БАЖАЮ УСПІХІВ!


Урок №25,26 за 30.03.2022,06.04.22(продовження)

ТЕМА. Культура споживання їжі.

Очікувані результати

 - Ознайомишся з культурою споживання їжі

  -  Дізнаєшся про види посуду та його призначення

 - Навчишся сервірувати стіл

ЗАВДАННЯ 

1.Передивитися відеоролик


2.Опрацювати матеріал §23 стор.128-134електронного  підручника за посиланням https://pidruchnyk.com.ua/153-trudove-navchannya-dlya-dvchat-hodzicka-pavich-gorobec-beznosyuk-5-klas.html

3.Записати в зошит поняття,які подані під знаком «!» в підручнику

4.Перевірка знань і умінь за наступним завданням: щоб правильно сервірувати стіл, необхідно дотримувати певної послідовності дій. Пронумеруйте нижче наведені рядки, щоб склалась правильна послідовність

та запишіть у зошит за правильною послідовністю.

     підготувати страви;

     підготувати стіл;             

     розкласти серветки;

     накрити стіл скатертиною;

     розкласти виделки, ложки, ложечки, ножі;

     розставити скляний посуд; розставити індивідуальні тарілки;

     розставити страви загального користування;

     розкласти хліб;

     поставити напої.

4. Фото з виконаним завданням №3,4 надіслати до 13.04 на електронну адресу   

 

       ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Накрий стіл для святкового обіду на всю родину, дотримуючись вимог правильного сервірування столу.

БАЖАЮ УСПІХІВ!


Урок №24 за 23.03.22 р.

Тема. Волого-теплова обробка виробів та прасування тканини

На цьому уроці ти ознайомишся:

-      з праскою та її призначенням;

-     з правилами безпечної роботи праскою;

-     з прийомами роботи праскою

ЗАВДАННЯ

1.Прочитати матеріал § 8 стор.43-50  ел.підручника за посиланням

https://pidruchnyk.com.ua/153-trudove-navchannya-dlya-dvchat-hodzicka-pavich-gorobec-beznosyuk-5-klas.html

2. Передивитися презентацію

3.Виконати усно завдання зі слайду №19 презентації

4.Виконати практичну роботу «Вправи з прасування тканини» стор.50 ел.підручника

            ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Дати письмово відповіді на запитання №1-5 стор.50 ел.підручника

Фото з виконаними домашнім завданням надіслати до 30.03.22 на електронну адресу   

БАЖАЮ УСПІХІВ!

 

Завдання для 5-А класу за 16.03.22 р.

Тема. Використання біоформ у створенні виробів

На цьому уроці ти ознайомишся з поняттям біоформи та з використанням біоформ у різних галузях.

ЗАВДАННЯ

1.Прочитати параграф №21 стор.120-123  ел.підручника за посиланням

https://pidruchnyk.com.ua/153-trudove-navchannya-dlya-dvchat-hodzicka-pavich-gorobec-beznosyuk-5-klas.html

2. Передивитися презентацію

3.Виконати практичну роботу «Виконання малюнка виробу з використанням біоформ» стор.123 ел.підручника

            ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

 Відповісти на запитання (усно)

  -Що таке біоформа?

 -У яких сферах життєдіяльності використовують біологічні форми?

 -Які вироби з використанням біоформ зустрічаються у вас вдома?

Фото з виконаними завданнями №3 надіслати до 23.03.22 на електронну адресу 

БАЖАЮ УСПІХІВ!

 

Завдання для 5-А класу за 16.02.22 р.

Тема. Використання методу фантазування під час створення виробу

На цьому уроці ти дізнаєшся про метод фантазування та де можна його застосувати.

ЗАВДАННЯ

1.Прочитати параграф №2 стор.9-12 ел.підручника за посиланням

http://pidruchnykpro.org.ua/theme/contentview/pdrychniki/tehnolog-56-klasi/11758-chastina-1/20334-navchalniyi-posbnik-chastina-1

2.Виконати вправу «Незакінчене речення» та записати в зошит

- Створювати нові, цікаві речі людям допомагає...

 - Метод фантазування потрібний людям для того, щоб...

3.Відповісти на запитання в зошиті

  - У чому полягає сутність методу фантазування?

 - Яке основне завдання методу фантазування?

 - Назвіть базові прийоми методу фантазування.

Фото з виконаними завданнями №2,3 надіслати до 23.02.22 на електронну адресу

БАЖАЮ УСПІХІВ!

 

Завдання для 5-А класу за 09.02.22 р.

Тема. Виготовлення прикраси до Дня святого Валентина

На цьому уроці ти спробуєш виготовити власноруч святкову прикрасу

День святого Валентина – ідеальний момент, щоб висловити свої почуття,наприклад,своїй матусі, у ніжному, душевному подарунку. А що може бути оригінальнішим за прикраси, зробленій власноруч? Тоді дивіться відео

ЗАВДАННЯ

1.     Передивитися відеоролик

2.     Підготувати квадрат розміром 10х10 см із кольорового паперу

3.     Виготовити святкову обручку із паперу на подарунок

4.     Фото з готовим виготовленим виробом надіслати до 16.02.22

на електронну адресу  

5.     Подарувати свій виріб рідній людині за бажанням на свято.

            БАЖАЮ УСПІХІВ!


5-А клас

Урок №19 за 02.02.22 р

Тема. Узагальнення знань з теми «Побутові електроприлади»

ЗАВДАННЯ

1. Повторити матеріал §22 (стор.124-128) підручника Ходзицька «Трудове навчання 5 клас» за посиланням 

https://pidruchnyk.com.ua/153-trudove-navchannya-dlya-dvchat-hodzicka-pavich-gorobec-beznosyuk-5-klas.html

2. Пройти онлайн-тест  до 09.02 до 15.00 год. за посиланням

https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=9692170

            БАЖАЮ УСПІХІВ!


Завдання для 5-А класу за 26.01.22 р.

Тема. Побутові електроприлади

На цьому уроці ти:

-         Ознайомишся з поняттям «побутові електроприлади»;

-         Дізнаєшся про різновиди побутових електроприладів;

- Навчишся дотримуватись  правил безпечного користування електроприладами в побуті.

ЗАВДАННЯ

1. Передивитися відеоролики


            2. Опрацювати параграф № 22 (стор.124-128) підручника Ходзицька «Трудове навчання 5 клас» за посиланням 

https://pidruchnyk.com.ua/153-trudove-navchannya-dlya-dvchat-hodzicka-pavich-gorobec-beznosyuk-5-klas.html

3.Записати в зошит відповіді на запитання стор.127 підручника

 

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Виконати усно завдання на стор.128. ел.підручника

2. Вивчити правила безпечного користування електроприладами.

Фото з виконаним завданням №3 надіслати до 02.02. на електронну адресу   

            БАЖАЮ УСПІХІВ!



5-А КЛАС

Урок № 5 (за 29.09)

            ТЕМА. Основи проектної діяльності. Етапи проектування

            Очікувані результати:

             - ознайомишся з поняттям «проектування»;

             -проаналізуєш основні етапи проектної діяльності

            ЗАВДАННЯ

            1.Опрацювати матеріал §1 стор.6-8 електронного підручника Ходзицької І.Ю.«Технології.5 клас» за посиланням http://pidruchnykpro.org.ua/theme/contentview/pdrychniki/tehnolog-56-klasi/11758-chastina-1/20334-navchalniyi-posbnik-chastina-1

      2. Передивитися презентацію з уроку № 4

      3.Записати в зошит інформацію зі слайда №10

            ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

 Пройти онлайн-тест до 13.10 до 20.00 год. за посиланням https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=1194958

            Прошу обовязково вказувати Прізвище та Імя. Тест проходимо один раз. Час проходження тесту – до 40 хвилин. По закінченню ти зможеш побачити свою оцінку. Я її також буду бачити. Тому не треба мені надсилати фото з вашим оцінюванням.

            БАЖАЮ УСПІХІВ!

Урок № 4 (за 22.09)

            ТЕМА. Основи проектної діяльності. Етапи проектування

            Очікувані результати:

             - ознайомишся з поняттям «проектування»;

             -проаналізуєш основні етапи проектної діяльності

            ЗАВДАННЯ

            1.Опрацювати матеріал §1 стор.6-8 електронного підручника Ходзицької І.Ю.«Технології.5 клас» за посиланням http://pidruchnykpro.org.ua/theme/contentview/pdrychniki/tehnolog-56-klasi/11758-chastina-1/20334-navchalniyi-posbnik-chastina-1

            2. Передивитися презентацію

            

        3.Записати в зошит інформацію зі слайда №10

            ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

 Пройти онлайн-тест до 29.09 до 12.00 год. за посиланням https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=9913929

            Прошу обовязково вказувати Прізвище та Імя. Тест проходимо один раз. Час проходження тесту – до 40 хвилин. По закінченню ти зможеш побачити свою оцінку. Я її також буду бачити. Тому не треба мені надсилати фото з вашим оцінюванням.

            БАЖАЮ УСПІХІВ!

2020-2021 НАВЧАЛЬНИЙ РІК

Вітаю вас,шановні пятикласниці! Продовжуємо з вами працювати в дистанційному режимі. Прошу вас вчасно вивчати новий матеріал, виконувати завдання та надсилати їх мені на пошту. Також нагадую тим ученицям, які ще не відіслали мені завдання за минулі тижні дистанційного навчання - фото вашої власноруч виготовленої закладки для книги декоративними швами. Його необхідно обов’язково виконати та надіслати мені у зручний для вас час.

Урок №57-58 за 27.04.21

Тема«Виготовлення пасхального сувеніру.Остаточна обробка» 

Основна технологія: Технологія обробки текстильних матеріалів ручним способом.

Додаткова технологія: Технологія виготовлення виробів початковими, лічильними та декоративними швами.

Очікуванні результати:

-         Закріпиш вміння та навички вишивання початковими швами;

-         Навчишся виготовляти пасхальний сувенір – Великоднє яйце з фетру;

-         Виконаєш самостійно остаточну обробку виробу та його оздоблення;

-         Розвинеш   творчі здібності,старанність та охайність під час виконання роботи.

Великдень - знамените православне свято, підготовка до якого займає у християн досить тривалий час. До цього відноситься: піст, прибирання будинку, приготування пасок і різноманітних символічних великодніх і декоративних предметів. Найпопулярнішим символом Великодня є пасхальне яйце. Наприклад яйця з фетру стануть прекрасним подарунком до Великодня. 

Завдання

  1. Повторити техніку вишивки «голкою вперед», «петельний шов» - дивись інструкцію до уроку №52

   2.Повторити правила БЖ під час роботи з голкою,ножицями та обов’язково їх  дотримуватися під час роботи.

Правила безпечної праці під час вишивання


 1. Обережно користуватись інструментами.

2. Під час роботи не вколювати голку в одяг та не залишати її на робочому місці.

3. Голки зберігати в гольнику або спеціальній коробочці.

4. Голкою працювати обережно, не залишати її без нитки (з ниткою її легше знайти, якщо вона загубиться).

5. Вишивати треба обов’язково з наперстком.

6. Не відкушувати нитку зубами, а відрізати ножицями.

7. Ножиці тримати на робочому місці з зімкненими лезами, передавати теж зімкненими лезами, кільцями вперед.

8. Ні в якому разі не брати в рот нитку, голку, тканину.

3.Передивитися відеоролик за посиланням

https://www.youtube.com/watch?v=SnKeC2IHkQE

4.Створити ескіз вашого майбутнього виробу – розфарбований малюнок пасхального яйця. Орнамент  - за власним бажанням




5. Виготовити пасхальне яйце з фетру за наступним планом:

-         Виготовити шаблони з паперу

-         Приколоти шаблони до тканини

-         Вирізати деталі крою

-         З’єднати дрібні деталі з основою виробу за допомогою шва «голкою вперед»

-         Зшити основні частини виробу швом «петельний»

  6. Виконати остаточну обробку пасхального сувеніру та оздобити його.

7.Фото з виконаними  завданнями  №4,5,6 надіслати до 05.05 на   електронну     адресу


УВАГА! Якщо забажаєте,то можете виготовити два пасхальних яйця.

Бажаю успіхів та творчої наснаги!

Вітаю вас,шановні п’ятикласниці! Під час карантину ми з вами будемо спілкуватися у дистанційному режимі.

Урок № 51-52 за 06.04.21 р.

Тема. Застосування декоративних швів для вишивання закладки.

Очікуванні результати:

-         Закріпити знання та уміння з техніки виконання декоративних швів;

-     Виготовити закладку для книги,застосовуючи технологію вишивки ручних швів.

Завдання

1.Передивитися презентацію. 

Звернути особливу увагу на зміст слайдів №16,17

2.Повторити технологію виконання швів(нижче див. Додаток)

3.Перед початком роботи обов’язково повторити  правила безпеки життєдіяльності та дотримуватися їх під час виконання практичноїроботи


Правила безпечної праці під час вишивання


 1. Обережно користуватись інструментами.

2. Під час роботи не вколювати голку в одяг та не залишати її на робочому місці.

3. Голки зберігати в гольнику або спеціальній коробочці.

4. Голкою працювати обережно, не залишати її без нитки (з ниткою її легше знайти, якщо вона загубиться).

5. Вишивати треба обов’язково з наперстком.

6. Не відкушувати нитку зубами, а відрізати ножицями.

7. Ножиці тримати на робочому місці з зімкненими лезами, передавати теж зімкненими лезами, кільцями вперед.

8. Ні в якому разі не брати в рот нитку, голку, тканину.

4. Вишити закладку за попередньо складеним ескізом виробу – нагадую,це ви робили у зошитах у класі, ,застосовуючи наступні шви:

- “голкою вперед”;

 - “косий хрестик”;

 - “петельний”;

 - “кривулька”;

 - “верхоплут”

5.Виконати обробку країв закладки(можна приклеїти готову вишиту закладку на кольоровий картон,а зверху зробити рамку,як на фото слайду №16 презентації)або за власним бажанням виконати остаточну обробку виробу.

6. Фото з виконаним завданням №4,5  надіслати до 13.04 на електронну     адресу


Бажаю успіхів та творчої наснаги! 

ДОДАТОК

                                        Початкові шви

До початкових швів належать контурні та оздоблювальні шви, що застосовуються в узорах рослинного орнаменту як основні, а в багатьох інших — як допоміжні. У виконанні ці шви прості, однак під час вишивання слід стежити за тим, щоб стібки були одного розміру на певній кількості ниток і не стягували тканину. Початкові шви виконують за контуром малюнка або ж ними суцільно заповнюють окремі елементи узору. Початкові шви дуже прості у виконанні і застосовуються найчастіше при обробці виробів, а також у вишиванні.


Шов уперед голкою виконують справа наліво однаковими стібками через певну кількість ниток. Закріпивши робочу нитку, на голку беруть З — 4 нитки тканини, а під голкою таку ж кількість залишають

 


До лічильних техніків вишивання належить і шов «штапівка».

Вишиваючи узори «штапівкою», необхідно уважно рахувати нитки тканини для стібків вишивки. Шов «штапівка» — двобічній. Він складається з однакових стібків, виконується у два прийоми: спочатку зліва направо прокладається ряд  стібків однакової довжини на однаковій відстані один від одного, а потім зворотним ходом справа наліво — ряд стібків зворотного нахилу.

Один із різновидів «штапівки» — кривулька одностороння. Її застосовують як з'єднувальний шов в декоруванні рубців. Нею виконують орнаменти покрайниць, поєднують із різноманітними швами художнього вишивання при виконанні основних орнаментів. Широко використовується при оздобленні одягу.


«Обметувальний (петельний) шов». 

Петельний шов може бути крайовим, оскільки ним обшивають краї різних виробів — одягу, рушників, серветок, доріжок тощо. Закріпивши нитку на рубці петелькою, відступають від цього місця кілька ниток і роблять стібок, виводячи голку поверх нитки, завдяки чому в процесі затягування утворюється петля. Ритмічно повторюючись, такі петлі утворюють гарно оздоблений і міцний край. Є безліч варіантів виконання обметувального шва. Можна збільшувати або зменшувати кількість ниток між стібками або висоту стібків.


Шов “косий хрестик” являє собою два діагонально перехрещені стібки однакової довжини і має декілька варіантів розміщення: у горизонтальному, вертикальному напрямках та по-діагоналі, які різняться технологією виконання. Зовнішній вигляд самого шва “хрестик” повинен відповідати таким вимогам, а саме:

а) стібки повинні мати однакову довжину;

б) верхні стібки повинні перекривати нижні в одному напрямку;

в) довжина стібків та товщина нитки повинні бути такими, щоб хрестики повністю закривали тканину.

 Послідовність виконання шва “хрестик” у горизонтальному напрямку полягає в тому, що якщо хрестики розміщуються в ряд, то спочатку стібки кладуть зліва направо, а потім перекривають їх у зворотному напрямку.


Шов «верхоплут». Узори, вишиті цим швом  складаються з ажурних ромбів і трикутників. Цим швом також вишивають обвідки орнаментів. Спочатку нитками одного кольору виконують дві смуги швом "уперед голкою". Потім іншим кольором виконують діагональні стібки протягуючи голку під стібками шва "уперед голкою", не проколюючи тканину.






Вітаю вас,шановні п’ятикласниці! На цьому тижні ми продовжуємо працювати з вами дистанційно. Молодці ті учениці,які вчасно виконали попереднє завдання. Ті,хто з поважних причин ще не надіслали мені завдання  уроку №33-34,можуть це зробити на цьому тижні. Але прошу обов’язково вказати причину невчасного виконання роботи.

Урок №35-36 за 19.01

Тема. Етикет за столом. Традиції споживання їжі різних народів

Після цього уроку ви дізнаєтеся про:

              - етикет;

             - основні правила поведінки за столом;

             - культуру споживання їжі різних народів;

             - особливості української національної кухні

            Завдання

            1.Опрацювати матеріал §24,25 стор.135-160 електронного  підручника «Трудове навчання 5 клас» автор Ходзицька за посиланням

             https://pidruchnyk.com.ua/153-trudove-navchannya-dlya-dvchat-hodzicka-pavich-gorobec-beznosyuk-5-klas.html

                                2. Передивитися відеоролик

      3. Дати відповіді письмово у зошиті на запитання №1,3,4 на стор.138,№4 на стор.144 підручника(зверху сторінки)

    4. Прочитайте оповідання на стор.138-139.Обміркуйте, яких помилок припустилася дівчинка.(Усно)

       5. Пройти тест  до 26.01 до 10.00 год. за посиланням

https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=6736983

Прошу обов’язково вказувати Прізвище та Ім’я. УВАГА! Тест можна буде пройти  лише  один раз. Час проходження тесту обмежений до 40 хв. На другий раз вас буде заблоковано сайтом «На УРОК». Тому, якщо у вас виникнуть неполадки з пристроєм або інтернетом, і треба буде пройти тест ще раз – пишіть мені на пошту, вказуйте причину.

        6. Фото з виконаним завданням №3  надіслати до 26.01 на електронну адресу


Бажаю успіхів!

Урок №33-34 за 12.01.2021

Тема. Культура споживання їжі.

Завдання

1.Опрацювати матеріал §23 стор.128-134електронного  підручника за посиланням https://pidruchnyk.com.ua/153-trudove-navchannya-dlya-dvchat-hodzicka-pavich-gorobec-beznosyuk-5-klas.html

2.Записати в зошит поняття,які подані під знаком «!» в підручнику

3. Перевірка знань і умінь за наступним завданням: щоб правильно сервірувати стіл, необхідно дотримувати певної послідовності дій. Пронумеруйте нижче наведені рядки, щоб склалась правильна послідовність

та запишіть у зошит за правильною послідовністю.

     підготувати страви;

     підготувати стіл;             

     розкласти серветки;

     накрити стіл скатертиною;

     розкласти виделки, ложки, ложечки, ножі;

     розставити скляний посуд; розставити індивідуальні тарілки;

     розставити страви загального користування;

     розкласти хліб;

     поставити напої.

4. Фото з виконаним завданням №2,3 надіслати до 19.01 на електронну адресу    

Тема "Виготовлення новорічної іграшки.Моделі-аналоги."

5-А,Б класи

Урок №17-20

Тема. Виготовлення гольника.

Дівчатка, ви можете пошити свій обраний гольник за технологією, яка подана на відео. Однак, я прошу,зрізи контуру гольника обшити петельним швом. Не забувайте прикрасити свій виріб – аплікацією,вишивкою(шов «ланцюжок»),бісером – на вибір.Відео можна передивитися за посиланням

https://www.youtube.com/watch?v=CHvlk5haThA

Урок № 15-16 за 10.11.2020

Тема. Пошиття гольника із фетру. Планування роботи. Створення ескізу.

1.Для обрання моделі гольника пропоную передивитися презентацію. За вашим бажанням ви обираєте модель гольника,який ви будете шити надалі. Також можна обрати свою модель за допомогою джерел інтернету або придумати самій.

2.Записати у зошит

Послідовність виготовлення гольника аплікацією

1.     Вибір сюжету

2.     Вибір розміру

3.     Створення ескізу

4.     Підготовка шаблонів

5.     Підбір кольорової гами

6.     Підбір матеріалів

7.     Розкрій деталей

8.     Складання аплікації

9.     Пришивання деталей аплікації швом «уперед голкою»

10.         Зєднання частин гольника «петельним швом»

11.         Оздоблення виробу

3.Виконати в зошиті ескіз моделі гольника,який ви оберете для пошиття. Ескіз виконується на чистому аркуші зошита простим олівцем від руки та розфарбовується кольоровими олівцями. Розмір ескізу – не менше ніж на пів сторінки.

4.Фото з ескізом та попереднє завдання(обробка країв тренувального зразка(там, де вишита літера) «петельним швом») прислати до 17.11.на електронну пошту


Не забуваємо підписувати письмо – Прізвище,ім'я,клас

Бажаю успіхів та творчої наснаги!


Урок в 5-А,Б класах (вівторок,13.10)

Тема. Тренувальні вправи щодо виконання шва «Тамбурний»

Дівчатка, вам необхідно вишити невеликий малюнок (це перша літера вашого імені) швом «тамбурний». Як його правильно виконувати,  ви можете подивитись за технологічною картою та за допомогою відео.

 Технологія виконання тамбурного шва

Простим тамбуром (ланцюжок) окреслюється контур рисунка. Його використовують під час вишивання рослинних мотивів — квітів, листків тощо. В аплікації тамбурний шов використовується для пришивання деталей аплікації.

Шов — це ряд петельок, що виходять одна із одної, і схожий на ланцюжок.

 


Практичні поради

• Стібки не слід щільно затягувати.

• Петельки з робочої нитки краще притримувати великим пальцем лівої руки (нитка під голкою).

• Петельки повинні бути однакового розміру.

• На виворітному боці мають утворитися пунктирні стібки.


Бажаю успіхів!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Шукати в цьому блозі